Kinderchirurgie

chirurg anne dams kindje aan het opereren

Dank zij een opleiding aan de Universiteit van Pretoria onder leiding van Professor Becker heb ik sedert 1993 een expertise kunnen opbouwen in de kinderchirurgie.

Met deze ervaring kon ik in het ZOL, dat als enige in Limburg een MIC-centrum heeft met een uitgebouwde dienst met expertise in perinatale diagnostiek, in multidisciplinair verband, meewerken aan het herstel van congenitale of aangeboren afwijkingen.  Het geboortegewicht kan variëren, en soms bedraagt het niet meer dan 650 gram.
Deze operaties worden onmiddellijk na de geboorte uitgevoerd.
Ouders worden dan voor de geboorte geïnformeerd over wat op hen gaat afkomen. Een greep uit de op voorhand gekende pathologieën zijn bijvoorbeeld gastroschisis, omphalocoele, hernia diafragmatica en atresieën
Daarnaast zijn er ook de ziektebeelden die specifiek bij prematuren kunnen optreden zoals bijvoorbeeld necrotiserende enterocolitis en verschillende atresieën waarvoor ik als enige kinderchirurg in het ZOL wordt aangesproken.

De meest frequent uit te voeren ingrepen bij kinderen blijven echter de liesbreuken en navelbreuken.
Liesbreuken worden best zo snel mogelijk geopereerd daar ze nooit spontaan sluiten, daarentegen kunnen we bij bepaalde navelbreukjes wachten tot de leeftijd van 4 jaar omdat ze soms wel spontaan sluiten.
Er zijn echter enkele uitzonderingen vandaar dat een raadpleging hiervoor noodzakelijk is. In beide gevallen is er geen indicatie voor laparoscopie of het plaatsen van netjes. Ook dit wordt besproken op de raadpleging.
Pyloorhypertrofie is ook een aandoening die moet geopereerd worden, meestal op een leeftijd van 6 weken.
Het spreekt voor zich dat bij deze ingrepen de kinderarts steeds mijn gesprekspartner is.