Abdominoplastie met naveltranspositie en 
Raphie van een rectusdiastase

hinderende hangbuik

We zien vaak dat na obesitas heelkunde of na zwangerschap een functioneel hinderende hangbuik ontstaat. Hierbij zijn de ongemakken vooral ontstekingen en pijn ter hoogte van de onderbuiksplooi en moeilijk sporten. Een diastase (uiteenschuiven) van de buikspieren maakt het probleem nog erger. Hiervoor kan als oplossing het reseceren van de overtollige huid en vetweefsel met het herpositioneren van de navel worden aangeboden. Tevens worden de buikspieren terug aangespannen door een raphie

Er is een zeer belangrijk verschil tussen een diastase en een breuk thv de buikwand.
Bij een diastase is het peesblad van de spieren intakt , dus kan er geen inklemming optreden. Bij een breuk (liesbreuk, navelbreuk, littekenbreuk, epigastrische breuk) is er letterlijk een opening in de buikwand en puilt het buikvlies met de buikinhoud, meestal darmen, naar buiten. Deze breuken zijn potentieel gevaarlijk omdat de inhoud van de breukzak kan afklemmen en zo afsterven. Dan moet patiënt dringend geopereerd worden.
Een diastade daarentegen is nooit gevaarlijk omdat het niet kan inklemmen en wordt dus alleen gecorrigeerd als het esthetisch hinderlijk is.
Op raadpleging wordt dit uitvoerig uitgelegd aan de hand van een tekening.